### Multiplication - Worksheets

CBSE Worksheet-01

Class - IV Mathematics – Multiplication

Time Allowed: 30 minutes

1. Fill in the blanks with suitable words:
1. Cost of one pen is Rs.55. The cost of 15 pens is _______.

2. 4 + 4 + 4 + 4 + 4 + 4 + 4 + 4 = 4 $×$ _____

3. The product of 4 $×$ 2 $×$ 0 $×$ 1 is _____.

4. 3kg 500grams  = _______ grams

5. 3000 × _____________ = 27000

2. State whether each of the following statement is True or False:
1.  Is  400 × 50  × 2 = 100 × 4 × 25 × 4

2. The product of two odd numbers is always an odd number.

3. 365 × 160 × 25 is not the same as 160 × 25 × 365.

4. There are sixty 5's in 300.

5. $×$ 6 = 12 $×$ 4

3. Thrice of a number is 54. What is 12 times of that number?

1. 54 + 12

2. 54 $×$ 12

3. $×$ 54

4. $×$ 54

4. What is the other way of writing  750 $×$ 9?

1.  (70 + 50 ) $×$ 9.

2.  (700  -  50 ) $×$ 9.

3.  (700 $×$ 9) + 5

4.   700  $×$  9 +  50  $×$  9

5. Ram gave four toffees each to fourteen of his friends and three toffees are left with him. How many toffees did he have?

1. 59

2. 56

3. 60

4. 53

6. All the people in apartments are taken to a temple in 18 vans. Each van can accommodate 12 peoples. If all vans are completely filled, how many people went to temple?

1. 300 people

2. 30 people

3. 216 people

4. 210 people

7. One bus can carry 48 children. How many children can three buses carry? About?

1. 200

2. 100

3. 250

4. 150

8. Match the following:

 a) 250 ×$×$ 18 i) 1500 b) 30 pens of Rs.50 ii) 999 c) (1000 ×$×$ 1) -2 iii) 4500 d) Product of largest 3 digit number ×$×$ 1 iv) 998
9. A man eats 450 gm of rice every day. How much does he eat in a week?

10. A book contains 325 pages. How many pages will be there in 65 such books?

11. Akanksha went to a store to get fruits. She saw the following price list:
Banana - 90/kg
Pear - 75/kg
Mango - 70/kg
Grapes - 100/kg
Pomegranate -180/kg

1. Which is the costliest fruit she saw.
2. Akansha bought 1 kg of grapes and 2 kgs. of bananas. How much does she has to pay?
12. A toy shop bought 130 boxes of teddy bears and 225 boxes of toy cars. Each box contains 36 toys. How many toys did the shop buy? Find the total amount of toys if each type of toys cost Rs 45.

13. The monthly fee of a student is Rs 530. There are 28 students in a class. If there are 12 classes in school and each class has 28 students then, how much fee is collected from a class and from school?

14. Multiply the following and find the product.

1. 1324 $×$ 600
2. 5678 $×$ 10
3. 6387 $×$ 400
4. 946 $×$ 300
5. 649 $×$ 100
6. 5678 $×$ 10
7. 2405 $×$ 1000
8. 1482 $×$ 200
15. A school organized a stage show. If 450 people came to saw the show. Then,

1. If the cost of one ticket was Rs 85, then how much money did school made?
2. If there is a paid refreshment of Rs 150 then, how much money the school made by both refreshments and tickets?
16. A printing company has 6 printing machines.

1. Each printing machine costs 4,500. How much did the company pay for the machines?
2. If the maintenance cost of each machine is Rs 550 then find the total maintenance cost of the machine.
3. If each printing machine print 450 pages in 1 hour then find the number of pages printed in 1 week.

CBSE Worksheet-01
Class - IV Mathematics – Multiplication

Solution

1. Fill in the blanks with suitable words:

1. Rs. 825,  55 × 15 = 825.

2. 8 Count the number of times 4 added.
4 + 4 + 4 + 4 + 4 + 4 + 4 + 4 = 32
$×$ 8 = 32

3. 0
The product of 4 $×$ 2 $×$ 0 $×$ 1 is 0

4. 3500grams.
Explanation: 1kg = 1000grams. 3kg = 3 $×$ 1000 = 3000.
3000 + 500 = 3500grams.

5. 9,
27000÷3000 = 9. Here 27 is the multiple of 3.

2. State whether each of the following statement is True or False:

1. True.
The distributive property of multiplication states that the number can be broken into smaller numbers for calculating.
400 $×$ 50 $×$ 2 = 400 $×$ 100 = 40000
and 100 $×$ 4 $×$ 25 $×$ 4 = 400 × 100 = 40000

2. True
When two odd numbers are multiplied the product is always an odd number.
Eg. 695 $×$ 837 =  581715

3. False.
The commutative property of multiplication states that the product of multiplication does not change when we change the order of the numbers. For eg: 365 × 160 × 25 is same as 160 × 25 × 365.

4. True, 300 ÷ 5= 60. 60 $×$ 5=300

5. True,
A number sentence is true if the two sides are equal.
Left hand side = 8 $×$ 6 = 48
Right hand side = 12 $×$ 4 = 48.
Hence 8 $×$ 6 = 12 $×$ 4

3. (c) 4 × 54
Explanation: Three times of a number is 54.
12 times of a number = 4 × 3 times of a number.
= 4 × 54.
4. (d)   700 ×   9 +  50 ×   9
Explanation: (700 + 50) × 9
700 × 9 + 50 × 9.
5. (a) 59
Explanation: The solution of this problem can be easily found by using the DIVISION ALGORITHM.
It says that Dividend = ( Divisor x Quotient ) + Remainder. In this problem, quotient will be 4, divisor will be 14 and the remainder will be 3. We just have to find the dividend.
Therefore, Dividend = ( 14 x 4 ) + 3 = 56 + 3 = 59 toffees.
6. (c) 216 people
Explanation: Total number of vans = 18
No. of people each van can accommdate = 12
Total number of people in 18 vans = 18 x 12 = 216
7. (d) 150
Explanation:
No. of students in 1 bus = 48
No. of children in 3 buses = 48 x 3 = 144. 144 is nearer to 150. So the answer is 150.
8. (a) - iii (b) - i (c) - iv, (d) - ii.

9. Rice consumption everyday = 450 gm
As, we know that, 1 week = 7 days
Then, rice consumption in a week = 450 $×$ 7 = 3150
So, the man eats 3150 g of rice in a week.

10. Number of pages in one book = 325 Pages
Number of pages in 65 books = 325 $×$ 65
Total number of pages in 65 books = 21125 pages.

1. Pomegranate is the costliest fruit with 180 per kg.
2. Cost of 1 kg grapes = Rs 100
rate of 1 kg banana = Rs 90
then, cost of 2 kg bananas = Rs 90 $×$ 2 = Rs 180
So, total money she pay = 180 + 100 = Rs 280
11. 130 boxes of teddy bears
and 225 boxes of toy cars
1 box = 36 toys
then, number of teddy bears in 130 boxes = 130 $×$ 36 = 4680 teddy bears
and, number of toy cars in 225 boxes = 225 $×$ 36 = 8100 toy cars
total toys bought = 8100 + 4680 = 12780
then, the cost of toys = 12780 $×$ 45 = Rs 5,75,100

12. Monthly fee of student = Rs 530
there are 28 students in a class
then, students in school = 28 $×$ 12 = 336 students
now, fee collected from a class = 28 $×$ 530 = Rs 14,840
again, fee collected from school = 14840 $×$ 12 = Rs 1,78,080

1. 1324 $×$ 600 = 794400
2. 5678 $×$ 10 = 56780
3. 6387 $×$ 400 = 2554800
4. 946  $×$ 300 = 283800
5. 649 $×$ 100 = 64900
6. 5678 $×$ 10 = 56780
7. 2405 $×$ 1000 = 2405000
8. 1482 $×$ 200 = 296400
13. A school organized a stage show. If 450 people came to saw the show. Then,

1. Cost of one ticket = Rs 85
there are 450 people who came to watch the show
then, total amount school made = 450 $×$ 85 = Rs 38,250
2. Paid refreshment = Rs 150
then, total amount school made by refreshment = 450 $×$ 150 = Rs 67,500
So, the total amount made by school during the event = 67,500 + 38,250 = Rs 1,05,750
14. A printing company has 6 printing machines.

1. Cost of Each printing machine = Rs 4,500
then, the cost of 6 printing machines = 4500 $×$ 6 = Rs 27,000
2. maintenance cost of 1 machine = Rs 550
then, the maintenance cost of 6 machines = 550 $×$ 6 = Rs 3,300
3. printing machine print 450 pages in 1 hour
as we know 1 day = 24 hours and 1 week = 7 days
then, number of pages print in 1 day = 450 $×$ 24 = 10,800 pages
now, number of pages print in 7 days = 10800 $×$ 7 = 75,600 pages